A Varga Pékség kenyereit kovászos technológiával készíti, ez egy hagyományos technika, hagyományos, mert ősidőktől fogva kovásszal készült a jó kenyér. A régi időkben a kenyér minőségéből ítélték meg, hogy jó gazdasszony vagy jó pék e valaki.
Amikor a lány férjhez ment vitte magával a kenyérsütés hagyományát. Nagy tisztelet övezte a jó kenyeret sütő asszonyokat, pékeket.
Hát nézzük mi is az a kovász:
A kovász élőtészta, liszt víz és élesztő hozzáadásával készül, amelynek érlelésével a tészta érési folyamatait készítik elő.
Ha a kovász készítésekor az erjesztő sütőipari élesztő, akkor élesztős kovászról beszélünk, ha növényi eredetű az erjesztő, akkor élesztő nélküli a kovász. A kovász az elkészítés után érni kezd (erjed), ilyenkor a keletkező széndioxid egy része távozik a kovászból, habzik, emelkedik, tehát érik. Általában kenyerek, előállításához használjuk. Az élesztős és élesztő nélküli kenyerek szemmel jól látható különbözőséget mutatnak. Az élesztő nélküli kenyér kisebb, tömörebb, íz világa is más.
Nagy figyelmet fordítunk a kovász készítés folyamatára, mert a jó kenyér titka a jó kovász.
Tápérték adatok 100 g kovászban:
Kalória 289
Lipidek 1,8 g
Koleszterin 0 mg
Nátrium 513 mg
Kálium 128 mg
Szénhidrát 56 g
Rost 2,4 g
Cukor 2,6 g
A, B6, B12 vitaminokat, Vasat, Kalciumot tartalmaz.