Hagyomány, minőség, íz a Varga kenyér titka!

Kovász készítése:

A Varga Pékség kenyereit kovászos technológiával készíti, ez egy hagyományos technika, hagyományos, mert ősidőktől fogva kovásszal készült a jó kenyér. A régi időkben a kenyér minőségéből ítélték meg, hogy jó gazdasszony vagy jó pék e valaki.

Amikor a lány férjhez ment vitte magával a kenyérsütés hagyományát. Nagy tisztelet övezte a jó kenyeret sütő asszonyokat, pékeket.

 

Hát nézzük mi is az a kovász:

A kovász élőtészta, liszt víz és élesztő hozzáadásával készül, amelynek érlelésével a tészta érési folyamatait készítik elő.

Ha a kovász készítésekor az erjesztő sütőipari élesztő, akkor élesztős kovászról beszélünk, ha növényi eredetű az erjesztő, akkor élesztő nélküli a kovász. A kovász az elkészítés után érni kezd (erjed), ilyenkor a keletkező széndioxid egy része távozik a kovászból, habzik, emelkedik, tehát érik. Általában kenyerek, előállításához használjuk. Az élesztős és élesztő nélküli kenyerek szemmel jól látható különbözőséget mutatnak. Az élesztő nélküli kenyér kisebb, tömörebb, íz világa is más.

Nagy figyelmet fordítunk a kovász készítés folyamatára, mert a jó kenyér titka a jó kovász.

 

Tápérték adatok 100 g kovászban:

 Kalória                               289

Lipidek                             1,8 g

Koleszterin                      0 mg

Nátrium                       513 mg

Kálium                          128 mg

Szénhidrát                         56 g

Rost                                   2,4 g

Cukor                                2,6 g

 

A, B6, B12 vitaminokat, Vasat, Kalciumot tartalmaz.